Dialogue - Finnish

Hide

Vocabulary

Hide
riitaisa contentious
nomadinen Nomadic
kattaa span, to cover
tundra tundra
kannas isthmus
kulkea läpi traverse
vetää tug
koski rapids

Lesson Notes

Hide

Cultural Insights

Did You Know?


Karjalassa asuvia kutsutaan karjalaisiksi. Tämä on etninen ryhmä, jonka uskotaan edustavan alkuperäistä suomalaista kulttuuria ennen ruotsalaisen ja venäläisen vaikutuksen saapumista Suomeen. Nämä paineet ovat erottaneet Suomen karjalaiset ja Venäjän karjalaiset toisistaan kielellisesti, uskonnollisesti, kulttuurisesti ja poliittisesti. 1200-luvulta lähtien karjalaiset ovat olleet sotivien idän ja lännen kirkkojen välissä. Nykyään Suomessa asuvat karjalaiset ovat luterilaisia, kun taas Venäjällä asuvat karjalaiset kuuluvat Venäjän ortodoksiseen kirkkoon. Nykyiset Suomen ja Venäjän Karjalan maakunnat perustettiin vuonna 1917 Suomen itsenäistymisen jälkeen.


The people living in Karelia are called Karelians or Karels. They are an ethnic group and are believed to be representative of original Finnish culture before the influence of the Swedes and Russians affected Finland. These pressures have separated the Finnish Karelians and Russian Karelians from one another in language, religion, culture, and politically. From the 1200s, the Karelians were squeezed between the warring eastern and western churches. Today, the Karelians living in Finland follow the Lutheran Church, whereas the Karelians living in Russia follow the Russian Orthodox Church. The present day Karelian states in Finland and Russia were established in 1917, after Finland's independence.

Lesson Transcript

Hide
KARJALA
Etelä- ja Pohjois-Karjala sijaitsevat Itä-Suomessa ja ne ovat alueita, joilla on riitaisa historia. Karjalassa sijaitsevat Euroopan suurimmat järvet, Ääninen ja Laatokka. Alue ulottuu Vienanmereltä Suomenlahdelle, ja Karjalan Kannas asettuu Laatokan ja Suomenlahden väliin. Karjalan pohjoisosa on tundraa, jonka läpi nomadiset saamelaiset ovat kulkeneet vuosikausien ajan. Tästä alueesta on vedetty köyttä Suomen, Venäjän ja Ruotsin välillä ja nykyään sen jakavat Suomi ja Venäjä.
Pohjois-Karjala rajoittuu Venäjään idässä ja Suomen puolella Pohjois- ja Etelä-Savoon, Kainuuseen ja Etelä-Karjalaan. Sen pääkaupunki on Joensuu huomattavine maanmerkkeineen, kuten Joensuun kaupungintalo, Joensuun tori, Joensuun evankelisluterilainen kirkko ja Pyhäselkä-järvi. Pohjois-Karjalassa on myös Kolin kansallispuisto, luonnonkaunis alue, joka kattaa 3000 hehtaaria. Kolin kansallispuisto sijaitsee Pielisen länsirannalla ja sitä valvoo Suomen metsäntutkimuslaitos.
Etelä-Karjala rajoittuu Venäjään, Etelä-Savoon, Kymenlaaksoon ja Pohjois-Karjalaan. 136 000 asukkaan Etelä-Karjalassa on vain kaksi kaupunkia-Imatra ja Lappeenranta. Kiinnostavaa nähtävää on paljon sekä kaupungeissa että ympäröivissä maakunnissa ja kylissä. Kärnäkosken linnoitus Savitaipaleella, Imatran valtionhotelli, Ruokolahden kellotapuli, Luumäen kirkko ja Lappeenrannan satama ovat kaikki näkemisen arvoisia kohteita. Etelä-Karjalasta löytyy myös Euroopan suurin koski, Imatrankoski.