Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

VANTAA
Vantaa muodostaa Suur-Helsingin alueen yhdessä Helsingin, Espoon ja Espooseen kuuluvan Kauniaisten kanssa. Vantaalla on yli 200 000 asukasta ja se on Suomen neljänneksi väkirikkain kaupunki. Vantaa sijaitsee eteläisen Suomen rannikolla Helsingin pohjoispuolella, ja siellä on Suomen suurin lentokenttä, Helsinki-Vantaan lentokenttä. Historian kirjojen mukaan Vantaan perusti vuonna 1351 Ruotsin Kuningas Magnus II. Pieni vähemmistö vantaalaisista puhuu edelleen ruotsia äidinkielenään.
Vantaan ystävyyskaupunkeja ovat Nuuk Grönlannissa, Kineshma Venäjällä, Jinan Kiinan kansantasavallassa, Salgótarján Unkarissa ja Huddinge Ruotsissa. Vantaa on monen kuuluisan suomalaisen urheilijan, muusikon, tiedemiehen ja joukkueurheilijan kotikaupunki. Useat NHL-pelaajat ovat kotoisin Vantaalta. Antti Niemi, ensimmäinen suomalainen Stanley-cupin voittanut maalivahti pelaa Chicago Blackhawkseissa. Ilari Filppula pelaa Grand Rapids Griffinseissä ja hänen nuorempi veljensä Valtteri pelaa Detroit Red Wingsien riveissä. Sami Hannu ja Antero Kapanen pelaavat nykyään KalPassa, mutta ovat pelanneet yli vuosikymmenen monissa huomattavissa NHL-joukkueissa, kuten Hartford Whalersissa. Formula 1 -mestari Mika Pauli Häkkinen, Michael Schumacherin kilpailija, on myös kotoisin Vantaalta. Toinen kuuluisa vantaalainen on Ragnar Arthur Granit, yksi vuoden 1967 fysiologian ja lääketieteen Nobel-palkinnon voittajista. Toinen huomattava fakta Vantaasta on, että sen vuonna 1861 rakennettu rautatieasemarakennus on Suomen vanhin.

Comments

Hide