Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Aleksis Kiven päivä
Aleksis Kivi on Suomen kansalliskirjailija. Hän syntyi Aleksis Stenvall nimisenä Suomessa 10. lokakuuta vuonna 1834 vaatturiperheeseen. Hän aloitti koulun käynnin Helsingissä vuonna 1846. Vuonna 1859 Kivi hyväksyttiin opiskelemaan Helsingin yliopistoon, jossa hän opiskeli kirjallisuutta. Myöhemmin hän otti käyttöön taiteilijanimen Aleksis Kivi.
Yliopistossa viettämänsä ajan jälkeen Kivi omistautui kirjoittamiselle. Hän kirjoitti runokokoelman ja 12 näytelmää. Hän vietti 10 vuotta kirjoittaen romaania Seitsemän veljestä. Kriitikot eivät arvostaneet Seitsemää veljestä, koska romantiikan aikakaudella sitä pidettiin hävyttömänä.
Kivi sai valtionpalkinnon komediastaan Nummisuutarit vuonna 1865. Hän alkoi kuitenkin juoda liikaa. Kiven fyysinen kunto alkoi heikentyä ja hän rupesi kärsimään skitsofreniasta. Joidenkin mielestä skitsofrenia johtui borrelioosista. Vuosien ajan Kiveä oli elättänyt hyväntekijä Charlotta Lönnqvist, mutta hänkään ei enää pystynyt elättämään Kiveä.
Kivi joutui joksikin aikaa Lapinlahden mielisairaalaan. Sieltä lähdettyään hän eli elämänsä viimeiset kuukaudet mökissä veljensä hoidettavana.
Kivi kuoli köyhyydessä 31. joulukuuta 1873 38-vuotiaana.
Kiviä pidetään ensimmäisenä suomenkielisenä ammattikirjailijana ja Suomalaisen kirjallisuuden isänä. Kiven patsas seisoo Kansallisteatterin edessä Helsingissä.
Aleksis Kivien päivä on Suomessa liputuspäivä ja koulujen lomapäivä.

Comments

Hide