Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

TURKU
Turku on Suomen vanhin ja yhteen aikaan sen tärkein kaupunki. Se on Suomen viidenneksi suurin, yli 300 000 asukkaan, kaupunki. Turku on ollut asutettu jo kivikaudelta lähtien, mutta itse kaupunki perustettiin 1200-luvulla. Keskiajalla se mahtaili linnallaan, tuomiokirkollaan ja luostarillaan, ja sinne perustettiin Suomen ensimmäinen yliopisto vuonna 1640. Suomi sai alkunsa Ruotsin vaikutuksen alaisena, ja vielä nykyäänkin osa Turun väestöstä puhuu ruotsia äidinkielenään. Suomi imeytyi Venäjän keisarikuntaan vuonna 1809 ja kolme vuotta sen jälkeen Turku menetti asemansa Helsingille.
Turku sijaitsee Aurajoen suulla, Länsi-Suomessa, Baltianmeren rannalla. Kulttuuriltaan rikkaana ja monipuolisena kaupunkina se valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2011. Se voi mahtailla joillakin Skandinavian vanhimmista musiikkifestivaaleista, kuten Ruisrock-festivaalilla ja Turun musiikkijuhlilla. Turussa järjestetään joka kesä keskiaikaiset markkinat, ja lisäksi se on Suomen virallinen joulukaupunki.
Turun linnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1280. Alun perin se rakennettiin sotilaalliseksi linnoitukseksi. Sillä oli puolustuksellinen rooli Suomelle kahdensadan vuoden ajan, minkä jälkeen se muutettiin museoksi vuonna 1881. Turun linna on yksi Skandinavian suurimmista ehjänä säilyneistä keskiaikaisista linnoista ja se on Suomen suurin ja vanhin keskiaikainen rakennus. Turulla on ystävyyskaupunkeja eripuolilla Eurooppaa, kuten Saksan Köln, Tanskan Aarhus ja Italian Firenze. Myös Kiinan kansantasavallan Tianjin on Turun ystävyyskaupunki.

Comments

Hide