Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Kalevalan päivä
Kalevalan päivää vietetään Suomessa joka vuosi 28. helmikuuta. Silloin juhlitaan Kalevalaa, joka on kokoelma suomalaista eeppistä kansanrunoutta. Suomalaiset eivät tee paljon juhlistaakseen tätä päivää. Kaupat ovat auki ja julkinen liikenne toimii tavallisesti.
Elias Lönnrot kokosi Kalevalan, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1835. Toinen painos on se, johon nykyisin viitataan useimmiten, ja se julkaistiin vuonna 1849. Tässä myöhemmässä versiossa on yli 20 000 säettä suomalaista runoutta ja se on jaettu 50 lauluun.
Kalevala on merkittävä, koska se auttoi kehittämään Suomen kansallista identiteettiä. Se myös sytytti liekin suomalaisten sisimpään, mikä johti Suomen kielitaisteluun ja lopulta maan itsenäistymiseen Venäjästä, mikä saavutettiin vuonna 1917. Kielitaistelu oli julkinen väittely koskien ruotsinkielen käyttöä politiikassa ja maan virallisena kielenä. Nykyään suomenkielellä on hallitseva asema Suomessa, vaikka ruotsinkielen asemasta väitellään edelleen, erityisesti politiikassa.
Kalevala alkaa luomiskertomuksella, johon kuuluu maan luominen sotkan munan kuorista. Ilmatar-jumalatar synnyttää ensimmäisen ihmisen, joka sitten luo kasvit ja muun elämän. Läpi koko eepoksen esiintyy tarinoita taisteluista, parantumisesta sekä erilaisista rakkauden urotöistä, kertomuksia himosta, viettelystä ja ihmisryöstöstä. Tarinat ovat taianomaisia ja niissä henkilöhahmot tekevät loitsuja saadakseen kykyjä sadunomaisten ja mahdottomilta tuntuvien tehtävien suorittamiseen.
Useimmat eepoksen tarinat ovat samantyyppisiä kuin Raamatun kertomukset sekä kreikkalaiset myytit ja kansantarinat. Kalevalassa on esimerkiksi tarina raskaana olevasta neitsyestä, joka käännytetään pois monesta paikasta ennen kuin hän löytää paikan, jossa synnyttää.

Comments

Hide