Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

TAMPERE
Tampere sijaitsee keskeisessä Etelä-Suomessa, Pirkanmaalla, ja se lepää Näsijärven ja Pyhäjärven välissä. Tampereen suurkaupunkialueella on yli 300 000 asukasta ja sitä pidetään Suomen kolmanneksi väkirikkaimpana kaupunkialueena. Ruotsin kuningas Kustaa III perusti Tampereen vuonna 1775 ja alkujaan se oli pieni kaupunki Tammerkosken rantatörmällä. Seuraavalla vuosisadalla Tampere kasvoi nopeasti teollisen vallankumouksen seurauksena. 1800-luvun lopulla Tampere mahtaili työllistävänsä lähes puolet Suomen kaikista teollisuuden alalla palvelevista työntekijöistä. Tätä jatkui aina 1900-luvulle asti, jolloin Tampereella oli edelleen vahva valmistussektori informaatioteknologian, kommunikaation, koneenrakennuksen ja automaation, sellu- ja paperiteollisuuden sekä terveydenhuollon ja bioteknologian alojen johtamana.
Tampereella on ollut monesti tärkeä osa Suomen historiassa senkin lisäksi, että varhaishistoriansa aikana se oli Suomen ensimmäinen pääkaupunki. Tampereella on käyty sekä poliittisia että sotilaallisia taisteluita. Suomalaiset vaativat parempia oikeuksia itselleen Punaisella julistuksella, joka luettiin Tampereen Keskustorilla. Punaisella julistuksella vaadittiin, että Venäjä (jonka vallan alaisina he olivat tuohon aikaan) antaa suomalaisille poliittisen vapauden, yleisen äänioikeuden ja että se poistaa sensuurin. Tampere on selvinnyt Suomen sisällissodasta vuonna 1918, korruptoituneista kunnallispoliitikoista sekä jatkuvasta molemminpuolisesta kilpailusta Turun kaupungin kanssa.
Tampereella on rikasta kulttuuritoimintaa ja perinteitä, muun muassa teattereita, kuten Pyynikin Kesäteatteri, Tampereen Teatteri ja Tampereen Työväen Teatteri. Monet tunnetut suomalaiset kirjailijat ovat kotoisin Tampereelta, mukaan lukien Väinö Linna, Hannu Salama ja Kalle Päätalo. Tampereen suosituimmat turistinähtävyydet ovat Särkänniemen huvipuisto, Kalevan kirkko, Tampereen tuomiokirkko ja Tampereen kauppahalli.

Comments

Hide