Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

HÄMEENLINNA
Etelä-Suomessa sijaitseva Hämeenlinna oli kerran viikinkien asutusaluetta, joka kasvoi Ruotsin vaikutuksen alaisena keskiajalla ja kehittyi 67 000 asukkaan kaupungiksi. Se on vain 98 kilometrin päässä pääkaupungista, Helsingistä, ja 73 kilometrin päässä Suomen väkirikkaimmasta sisämaakaupungista, Tampereesta. Kaupungissa on Hämeen linna, keskiaikainen harmaakivilinna, jonka ruotsalaiset rakensivat 1200- ja 1300-luvuilla. Linnan ympärille kasvaneesta kylästä tuli kaupunki vuonna 1639 Ruotsin kuninkaan annettua sille kaupungin oikeudet. Linna muutettiin vankilaksi 1800-luvulla vuoteen 1953 asti, jolloin sille tehtiin laaja peruskorjaus. Se avasi ovensa uudelleen museona vuonna 1988 ja viimeksi kuluneiden 13 vuoden ajan linnassa on juhlittu Hämeen keskiaikamarkkinoita joka elokuu.
Näkemisen arvoisia paikkoja Hämeenlinnassa ovat Hämeenlinnan teatteri, sähkömuseo Elektra, Tykistömuseo ja Jean Sibeliuksen syntymäkoti. Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaassa järjestetään useita maailmanluokan esityksiä ja tapahtumia ja Hämeenlinna on tunnettu myös järjestämästään lasten taidefestivaalista, Hippaloista. Hippalot järjestetään joka heinäkuu, ja joka vuosi sillä on oma teemansa, jonka avulla lapsille tarjotaan innovatiivista ja luovaa toimintaa.
Hämeenlinnan ystävyyskaupunkeja ovat Uppsala Ruotsissa, Weimar Saksassa, Tver Venäjällä, Tartto Virossa ja Hafnarfjörður Islannissa. Monet kuuluisat ihmiset ovat kotoisin Hämeenlinnasta, kuten entinen presidentti Juho Kusti Paasikivi, säveltäjä Jean Sibelius, laulaja Antony Hämäläinen, NHL-pelaaja Antti Miettinen sekä runoilija Eino Leino.

Comments

Hide