Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

OULU
Suomen luoteisosissa, Pohjanmaalla, sijaitseva Oulu on yksi maailman suurimmista kaupungeista niin kaukana pohjoisessa. Siellä vallitsee subarktinen ilmasto, mikä merkitsee rajuja vaihteluita kausiluonteisiin lämpötiloihin. Talvet ovat erittäin pitkiä ja kylmiä ja kesät lyhyitä. Ruotsin kuningas Kaarle IX perusti Oulun vuonna 1605 Oulujoen suuhun Pohjanlahden rannikolle. Nimi "Oulu" on luultavasti saamelaisen alkuperäiskansan sana, joka tarkoittaa "tulvavettä". Oulu on 140 000 asukkaallaan Suomen kuudenneksi väkirikkain kaupunki.
Oulu sai alkunsa Linnansaaren linnoitusta vastapäätä rakennetuista asumuksista 1600-luvulla, mutta se oli jo vanhastaan asutettu paikka. Sen pääteollisuus oli kalastus, erityisesti lohikalastus, sekä tervan poltto, jota käytettiin suojaamaan puisia laivoja vesivahingoilta ja lahoamiselta. Nykyään Oulussa on siirrytty teknologiateollisuuteen, teräksen ja paperin valmistukseen ja puunjalostukseen.
Vuonna 1822 syttynyt tulipalo tuhosi suuren osan kaupunkia, ja uutta asemakaavaa kaupungille suunnittelemaan kutsuttiin tunnettu arkkitehti Carl Ludvig Engel. Asemakaavan lisäksi hän suunnitteli myös Oulun tuomiokirkon. Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä Helsinki-Vantaan lentokentän jälkeen on Oulun lentokenttä.
Oulusta on kotoisin useita presidenttejä, muusikkoja, urheilijoita ja taiteilijoita ja se on tunnettu Oulun musiikkivideofestivaalien ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailuista. Näkemisen arvoisia paikkoja Oulussa ovat Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Turkansaaren ulkomuseo, kävelykatu Rotuaari, tiedekeskus Tietomaa ja teknologiakylä Technopolis.

Comments

Hide