Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

HELSINKI
Suomen pääkaupunki, Helsinki, on yksi suurimmista Pohjois-Euroopan kaupungeista yhdessä Lontoon, Tukholman ja Oslon kanssa. Suur-Helsingin alue koostuu neljästä kaupungista: Helsingistä, Espoosta lännessä, Vantaasta pohjoisessa ja Kauniaisista (Espooseen kuuluvasta alueesta). Suurkaupunkialueella asuu noin 20% Suomen 5,39 miljoonasta asukkaasta. Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa I perusti Helsingin vuonna 1550, mutta kaupunki alkoi kukoistaa ja kasvaa vasta 1800-luvulla. Vuosisatojen ajan Suomi oli ollut poliittisen vaikutusvallan kiistakapulana Ruotsin ja Venäjän välillä. Se julistautui itsenäiseksi vuonna 1917, mistä oli seurauksena ristiriitoja ja lyhyt monarkkisen hallinnon ajanjakso. Ensimmäinen presidentti, Kaarlo Juho Ståhlberg, astui virkaansa vuonna 1919. Helsinki ei ollut alun perin alueen pääkaupunki, vaan Turku oli tärkein kaupunki vuoteen 1812 asti, jolloin Helsinki sai uutta vaikutusvaltaa ja merkittävyyttä.
Helsingillä on useita erilaisia maantieteellisiä piirteitä, kuten niemiä, lahtia ja saaria. Sen ilmasto on pohjoiseurooppalaisittain ainutlaatuinen, sillä talvilämpötilat ovat odotettua leudompia ja kesäpäivät pidempiä. Helsinki on suosittu matkailukohde, ja siellä on monia näkemisen arvoisia maamerkkejä, muun muassa museoita, kuten Ateneumin taidemuseo, modernin taiteen museo Kiasma sekä Suomen kansallismuseo. Muita suosittuja kohteita ovat Suomenlinnan merilinnoitus ja Senaatin tori. Helsingissä on lukuisia mahtavia kirkkoja, kuten Helsingin tuomiokirkko, ortodoksinen Uspenskin katedraali ja Temppeliaukion kirkko. Helsingin tuomiokirkosta on tullut kaupungille tunnettu symboli. Tuomiokirkon rakennutti alun perin Venäjän tsaari, mutta sen nimi muutettiin Nikolainkirkosta Helsingin tuomiokirkoksi itsenäisyyden julistuksen jälkeen.

Comments

Hide