Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Aleksis Kivi
Aleksis Kivi oli ensimmäinen ammattikirjailija, joka kirjoitti tuotantonsa suomenkielellä. Hän on Suomen kansalliskirjailija, ja hänen teoksensa Seitsemän veljestä on ensimmäinen merkittävä suomeksi kirjoitettu kirja. Kaikkiaan Kivi kirjoitti yhden runokokoelman, 12 näytelmää ja yhden romaanin. Hän on monien mielestä suomalaisen kirjallisuuden isä.
Kivi syntyi Palojoella, pienessä kylässä, jossa hänen isänsä työskenteli vaatturina. Hän oli nuorin neljästä sisaruksesta. Monet Kiven henkilöhahmoista ottavat mallia hänen vanhemmistaan. Kivi jätti kotinsa vuonna 1846 aloittaakseen koulunkäynnin Helsingissä, mutta opinnot eivät sujuneet vaivattomasti. Hän rakastui erään opiskelutoverinsa sisareen, mutta hänelle kerrottiin, että hän ei ole tarpeeksi varakas pitääkseen huolta tytöstä, joten Kivi lopetti perheen kanssa seurustelun. Kivi kuitenkin tutustui laajaan kirjallisuuden valikoimaan kyseisen perheen kodissa, sillä heillä oli laaja kirjasto, ja se ravitsi Kiven kirjoittamista kohtaan tuntemaa rakkautta.
Noihin aikoihin Kivi kiinnostui näytelmäkirjoituksesta, ja pian sen jälkeen Kivi sai opiskeluoikeuden Helsingin yliopistosta, jossa hän päätti seurata Suomen kansallisrunoilijan, Johan Ludvig Runebergin, jalanjäljillä. Kivi voitti valtionpalkinnon työstään vuonna 1865.
Elämänsä loppuaikoina Kivi kärsi vakavista terveysongelmista. Monien asiantuntijoiden mielestä hänen mielenterveysongelmansa johtuivat skitsofreniasta, johon hänellä oli ollut taipumusta koko elämänsä ajan, ja mikä aiheutti hänelle väkivallan ja masennuksen kausia.

Comments

Hide