Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Kuten ympäri maailman, myös Suomessa uusivuosi on yksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Suomessa uudenvuoden juhlinta keskittyy pääasiassa uudenvuodenaattoon, eli joulukuun viimeiseen päivään. Uudenvuodenpäivä,eli 1. tammikuuta, on yleinen vapaapäivä, jolloin monet rauhoittuvat kotona perheen keskuudessa.
Tällä oppitunnilla puhumme hiukan siitä, miten suomalaiset juhlivat uuttavuotta.
Tiedätkö mitkä ruuat kuuluvat tyypillisesti suomalaiseen uuteenvuoteen?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Kaupat ja virastot menevät uudenvuoden aattona normaalia aikaisemmin kiinni, jonka jälkeen keskitytään alkavan vuoden juhlintaan. Suomalaiset rakastavat saunomista, joten sauna kuuluu usein myös uudenvuoden ohjelmaan. Uudenvuodenaattona syödään herkullisia ruokia ja keskiyöllä nostetaan maljat. Monet lähtevät juhlimaan uuttavuotta ravintoloihin ja klubeille, arvokkaaseen uudenvuoden juhlintaan kuuluvat ooppera ja teatteri.
Uudenvuodenaatonkohokohtiin kuuluvat tinojen valaminen ja ilotulitteet. Hevosenkengän muotoiset tinat sulatetaan kauhassa, minkä jälkeen sulanut tina tiputetaan lumeen tai veteen, missä se jähmettyy patsaaksi. Patsaan muodoista yritetään ennustaa vuoden tapahtumia - esimerkiksi laivan muotoinen kappale voi ennustaa matkoja, ja pitsimäinen pinta voi ennustaa rahaa. Ilotulitteet puolestaan ovat etenkin lasten mieleen. Suomessa ilotulitteita saakin ampua ainoastaan uudenvuodenaaton ja -päivän välisenä aikana iltakuudesta aamukahteen.
Uudenvuodenpäivänä kaupat ovat kiinni ja ihmiset viettävät vuoden ensimmäistä päivää rauhallisesti perheen kesken. Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat myös uudenvuodenpäivään. Suomen tasavallan presidentti pitää perinteisen uudenvuodenpuheen, mikä lähetetään televisiosta suorana. Monet suomalaiset katsovat televisiosta myös Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konsertin. Uutenavuotena monet tekevät myös lupauksia tulevalle vuodelle. Lupaukset liittyvät usein huonojen tapojen muuttamiseen, uusien harrastusten aloittamiseen tai tavoitteiden asettamiseen.
Suomalaiset juhlivat uuttavuotta aiemmin kekrinä, sadonkorjuujuhlana,loka-marraskuussa. Tuolloin tulevaisuutta ennustettiin tinan valamisen sijasta heittämällä vihta saunan katolle, tai heiniä katto-orsille.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö mitkä ruuat kuuluvat tyypillisesti suomalaiseen uuteenvuoteen?
Uutenavuotena ei stressata ruuan laitosta, vaan keskitytään helppoon ja herkulliseen ruokaan. Yllättävää kyllä, monien suomalaisten uudenvuodenpöytään kuuluvatkin ainakin perunasalaatti ja nakit! Juomana on tietysti kuohuviini tai samppanja!
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Miten sinä juhlit uuttavuotta? Teetkö uudenvuodenlupauksia?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

3 Comments

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍
Sorry, please keep your comment under 800 characters. Got a complicated question? Try asking your teacher using My Teacher Messenger.

FinnishPod101.comVerified
Friday at 6:30 pm
Pinned Comment
Your comment is awaiting moderation.

Miten sinä juhlit uuttavuotta? Teetkö uudenvuodenlupauksia?

How do you celebrate the New Year? Do you make any New Year's resolutions?

 

FinnishPod101.comVerified
Thursday at 5:12 pm
Your comment is awaiting moderation.

Hi Vo the dat!


Thank you for sharing! It sounds so fun! I love watching fireworks.

Which country are you from?


Have a great day and let us know if you have any questions!

Engla

Team FinnishPod101.com

Vo the dat
Thursday at 11:44 pm
Your comment is awaiting moderation.

We celebrate by awake long to watch fireworks, watch television, some people watch the clock and count back when there is only few seconds. Family members will come home to celebrate the New Year. Good food and drinks will belong to the my culture New Year and the restaurant will work very long.