Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Laskiainen on hauska juhla, jota vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaiseen kuuluvat laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai, joskin näistä laskiaistiistai on merkityksellisempi.
Tällä oppitunnilla kerron teille laskiaisen hauskoista tavoista.
Tiedätkö, miten naisten hiukset liittyvät laskiaiseen?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Laskiaista juhlittiin alun perin talven loppumisen ja lähestyvän pääsiäisen vuoksi. Laskiaistiistaista aloitettiin paasto, joten sitä ennen haluttiin juhlia ja herkutella.Paastoaminen ei ole enää kovin yleinen tapa. Laskiainen on aina helmi- tai maaliskuussa, aikaisintaan 1.helmikuuta ja viimeistään 7.maaliskuuta. Laskiaissunnuntai ja –tiistai eivät kuitenkaan ole liputuspäiviä ja kaupat ja virastot ovat auki normaalisti.
Nykyään laskiainen on hauska kansanjuhla. Joissakin kaupungeissa järjestetään laskiaisrieha, johon kuuluvat mäenlasku, sekä herkuttelu pannukakuilla, hernekeitolla ja laskiaispullilla. Onnekkaat pääsevät myös napakelkan kyytiin. Laskiaispullat ovat suuria, pehmeitä pullia, jotka on täytetty hillolla ja kermavaahdolla tai mantelimassalla.
Suomalaisessa talonpoikaiskulttuurissa laskiaisen mäenlaskulla on ollut myös leikkimielinen, taikauskoinen merkitys; mitä pidemmälle kelkka mäessä liukui, sitä paremmiksi ja pidemmiksi pellavat kasvoivat seuraavana vuonna. Perinteeseen liittyy vanha vuotuinen työrytmi, pellavalankojen kehruu oli saatava valmiiksi laskiaiseen mennessä, jotta voitiin aloittaa kevään valoa vaativa kankaiden kutominen.
Laskiaisena ruoan tuoli ennen vanhaan olla erittäin rasvaista, jotta turvattaisiin hyvä karjaonni. Entisaikaiset laskiaisherkut, kuten rasvarieskat, läskipannukakut ja siansorkat eivät kuitenkaan enää houkuttele syöjiä.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö, miten naisten hiukset liittyvät laskiaiseen?
Naisten tuli laskiaisena pitää hiuksiaan auki ja harjata niitä usein, jotta saataisiin kauniita ja kiiltäviä pellavia. Laskiaiseen on ennen vanhaan liitetty lukuisia uskomuksia, tämä on niistä yksi.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Kumpaa sinä laittaisit laskiaispullan väliin, mantelimassaa vai kermavaahtoa?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

Comments

Hide