Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Vuoden pimeimpään aikaan vietetty Lucian päivä tuo valoa talven keskelle.
Tänään kerron teille Lucian päivän taustoista ja tavoista.
Tiedätkö mitä merkityksiä on Lucian nimellä?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Pyhä Lucia oli sokeiden ja näkövammaisten pyhimys, joka surmattiin uskonvainoissa vuonna 304. Lucian muistopäivä kuului alun perin katoliseen pyhmimyskalenteriin, mutta on sittemmin siirtynyt ennen kaikkea ruotsinkielisen kulttuurin osaksi. Suomeen Lucia-juhla on saapunut Ruotsista. Uskotaan, että ensimmäinen suomalainen Lucia-juhla on järjestetty vuonna 1898.
Tärkein osa Lucian päivää on virallisen Lucia-neidon valinta. Suomessa Lucia-neito valitaan sanomalehti Hufvudstadsbladetin ja terveysalan järjestön Folkhälsanin yhteistyöllä. Kuka tahansa voi tehdä ehdotuksia sopivista Lucia-ehdokkaista, joista tuomaristo valitsee 10 finalistia. Ehdokkaan tulee olla vähintään 18-vuotias, kotikieleltään ruotsinkielinen ja lisäksi hänellä tulee olla hyvä lauluääni. Yleisön äänestämä suosikki kruunataan Suomen Luciaksi Helsingin Tuomiokirkon portailla 13. joulukuuta.
Koko Suomen Lucia on valittu vuodesta 1949 alkaen. Kruunaamisen jälkeen Lucia-neito esiintyy Tuomiokirkon portailla tonttujen kanssa ja kiertää kulkueineen Helsingin keskustassa. Myöhemmin hän vierailee laulamassa ja jakamassa Lucia-pullia sairaaloissa, vanhainkodeissa, lastenkodeissa ja vankiloissa. Lucia käy myös tervehtimässä tasavallan presidenttiä. Lucia-kulkueita järjestetään myös muilla Suomen paikkakunnilla ja monissa kouluissa valitaan oma Lucia-neito. Lucialla on yllään valkoinen pitkä mekko, punainen vyö ja päässään kynttiläkruunu.
Pohjoismaiseen Lucia-perinteeseen liittyy Santa Lucia-niminen laulu, jota Lucia-neito ja hänen kuoronsa laulavat. Alkujaan sävelmä on italialainen. Kalastajien venelaulu kuvailee kuitenkin Lucia-neidon sijaan merimaiseman kauneutta Santa Lucia-nimisessä satamakaupunginosassa.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö mitä merkityksiä on Lucian nimellä?
Lucian nimi pohjautuu latinalaiseen sanaan lux, valo. Suomennettuna Lucian nimi voisikin siis olla Valotar. Lucian päivää vietetään vuoden pimeimpään aikaan, jonka jälkeen päivät alkavat jälleen pidentyä. Lucia onkin vertauskuvallisesti valon tuoja, valonkantaja.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Onko Pyhän Lucian tarina tunnettu sinun kotimaassasi?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

Comments

Hide