Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä, jonka juuret ovat keskiajalla.
Tällä kertaa selvitämme, mitä perinteitä liittyy suomalaisten pyhäinpäivään.
Tiedätkö, mitä ovat köyrimöröt, köyriättäret, kekripukit, kekrittäret ja runsauden haltijatar?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Alun perin pyhäinpäivää on vietetty 1. marraskuuta, mutta Suomessa sitä vietetään nykyään aina lauantaina, joka on aikaisintaan 31.lokakuuta tai viimeistään 6. marraskuuta. Pyhäinpäivän vietto siirtyi lauantaille vuodesta 1955 alkaen. Nykyisessä pyhäinpäivässä yhdistyy kaksi keskiaikaista kirkollista juhlapäivää; kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Päivään liittyy myös muinaissuomalainen kekrijuhla.
Suomalaisten vuosi vaihtui ennen vanhaan perinteisesti syksyllä, kun sato oli vastakorjattu ja syksyn työt saatu päätökseen. Tällöin juhlittiin kekrijuhlaa. Alun perin kekrijuhlalla ei ole ollut määrättyä ajankohtaa, vaan jokainen kylä ja talo on juhlinyt sitä omaan tahtiin. 1800-luvulla kekrijuhla liitettiin kuitenkin osaksi kristillistä pyhäinpäivää ja muinaissuomalaiset perinteet sulautuivat yhteen kristinuskosta peräisin olevien merkityksien ja perinteiden kanssa.
Monissa maissa pyhäinpäivää vietetään riehakkaana Halloween-juhlana, jolloin uskotaan vainajahenkien ja kummitusten olevan liikkeellä. Vanhoissa suomalaisissa kekrijuhlien uskomuksissa on samoja piirteitä. Halloween ei ole kuitenkaan karnevaalina kovinkaan merkityksellinen Suomessa, vaan pyhäinpäivää vietetään rauhallisesti ja hartaasti. Pyhäinpäivänä kirkoissa sytytetään kynttilä vuoden aikana menehtyneiden seurakuntalaisten muistoksi. Moni suomalainen käy myös sytyttämässä kynttilöitä ja viemässä talvikukkia, kuten kanervia, omaistensa haudoille.
Pyhäinpäivään liittyi ennen paljon taikuutta.Talo siivottiin, sauna lämmitettiin, ja ruoka pidettiin koko yön pöydässä, jotta myös tuonpuoleisen vieraat saisivat nauttia talon vieraanvaraisuudesta.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö, mitä ovat köyrimöröt, köyriättäret, kekripukit, kekrittäret ja runsauden haltijattaret?
Entisajan kekrijuhlan aikaan kummajaisiksi naamioituneet hahmot kiersivät talosta taloon ja vaativat kestitystä. Miespuolisia hahmoja kutsuttiin köyrimöröiksi tai sarveikkaiksi kekripukeiksi, ja naisia kutsuttiin köyriättäriksi, kekrittäriksi ja runsauden haltijattariksi.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Miten sinä vietät pyhäinpäivää?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

Comments

Hide