Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Johan Ludvig Runeberg oli Suomen kansallisrunoilija. Runebergin päivää juhlitaan hänen syntymäpäivänään 5. helmikuuta.
Tällä oppitunnilla kerron teille Johan Ludvig Runebergistä ja Runebergin päivästä.
Tiedätkö, minkä muotoisia ovat Runebergin leivokset ja mitä ne sisältävät?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Johan Ludvig Runeberg oli suomenruotsalainen runoilija, kirjailija ja toimittaja, joka syntyi 5. helmikuuta vuonna 1804 ja menehtyi 6. toukokuuta vuonna 1877. Runeberg nousi Suomen kansallisrunoilijan asemaan jo elinaikanaan, sillä hänen tuotantonsa oli hyvin isänmaallista. Runebergin tunnetuin teos on Vänrikki Stoolin tarinat. Teoksen avausrunosta sävellettiin myöhemmin Maamme-laulu, eli Suomen kansallislaulu.
Runeberg on saanut lukuisia kansallisia huomionosoituksia Runebergin päivän lisäksi. Runebergin koti Porvoon keskustassa on Suomen ensimmäinen kotimuseo. Lisäksi hänen kunniakseen on pystytetty useita muistopatsaita ja muistomerkkejä, sekä hänen mukaansa on nimetty lukuisia nimikkokatuja, -aukioita ja-puistoja. Esimerkiksi Helsingissä sijaitsee Runeberginkatu ja Runebergin synnyinkaupungissa Pietarsaaressa sijaitsee Runeberginpuisto. Yksi Suomen huomattavimmista kirjallisuuspalkinnoista, Runeberg-palkinto, on myös perustettu hänen kunniakseen.
Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä. Päivänä järjestetään myös kirjallisuus-aiheisia tapahtumia, esimerkiksi kirjakaupoissa ja kahviloissa. Tunnettu tapa juhlistaa Runebergin päivää on syödä Runebergintorttuja, makeita leivonnaisia, joiden kerrotaan olleen Runebergin herkkua. Leivonnaisia on yleensä saatavilla ruokakaupoista ja kahviloista tammikuusta alkaen aina Runebergin päivään saakka. Joistakin porvoolaisista kahviloista leivonnaisia on saatavilla ympäri vuoden.
Myös Johan Ludvig Runebergin vaimo Fredrika Runeberg oli ansioitunut kirjailija. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia historiallisen romaanin kirjoittajia. Romaanien lisäksi hän saavutti suosiota lyhyillä kertomuksillaan.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö, minkä muotoisia ovat Runebergin leivokset ja mitä ne sisältävät?
Kerrotaan, että Johan Ludvig Runebergin vaimo Fredrika Runeberg kehitteli leivoksen makennälkäiselle miehelleen niistä aineista, mitä häneltä löytyi kaapista. Lieriön muotoiset, arrakkipunssilla tai rommilla maustetut tortut sisältävät vehnäjauhoja, korppujauhoja, keksimuruja ja manteleita, ja ne on koristeltu vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Kuka on tunnetuin kirjailija sinun kotimaassasi?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

1 Comment

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍
Sorry, please keep your comment under 800 characters. Got a complicated question? Try asking your teacher using My Teacher Messenger.

FinnishPod101.comVerified
Friday at 6:30 pm
Your comment is awaiting moderation.

Kuka on tunnetuin kirjailija sinun kotimaassasi?
Who is the most famous writer in your country?