Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Kevään lopussa on koululaisten ja opiskelijoiden paljon odottama hetki - koulujen päättäjäiset, kevätjuhlat ja valmistujaiset.
Tänään opimme mitä asioita liittyy suomalaisten valmistujaisjuhliin.
Osaatko arvata, kuinka vanha on kevätjuhlissa perinteisesti laulettava Suvivirsi?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Suomen koululaiset ja opiskelijat päättävät koulunkäynnin ja aloittavat kesälomat yleensä joko toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa. Lukion tai ammattikoulun päättämiseen saakka opiskelijat osallistuvat yleensä koulujensa kevätjuhliin, mitkä pitävät sisällään musiikkiesityksiä, puheita, sekä todistusten jaon. Kevätjuhlissa on myös perinteisesti laulettu Suvivirsi, joka tosin on viime vuosina useilla paikkakunnilla muunnettu ei-uskonnolliseen Suvilaulu-muotoon.
Erityisen merkittäviä ovat ylioppilaiden lakkiaiset ja ammattiin valmistujaiset. Valmistujaispäivä on nuorille juhlaa aamusta iltaan. Päivä aloitetaan juhlallisella seremonialla koululla,missä ylioppilaat saavat painaa päähänsä valkoisen ylioppilaslakin. Sukulaiset ja ystävät saapuvat koulun kevätjuhlan jälkeen nuoren kotiin juhlimaan. Nuorten ilta päättyy vielä opiskelijatovereiden seurassa rentoon mutta juhlavaan iltajuhlaan.
Juuri valmistuneita opiskelijoita hemmotellaan kukilla ja lahjoilla. Pitkävartiset ruusut ovat yleisimpiä onnittelukukkia. Suosituimpia lahjoja ylioppilaaksi tai ammattiin valmistuneelle ovat lahjakortit, rahasekit, korut ja kirjat. Ylioppilaaksi valmistuneet, yliopistoon pian lähtevät nuoret, saavat myös usein lahjaksi taloustarvikkeita, kuten esimerkiksi liinavaatteita. Opiskelijat käyvät yleensä valmistumispäivänä valokuvassa valokuvastudiossa ja lähettävät kuvan kiitokseksi juhliin osallistuneille.
Valkoista ylioppilaslakkia oli 1950-luvulle asti tapana pitää päässä koko yliopiston kesäloman ajan, vapusta syyskuun loppuun. Nykyään lakkia käytetään kuitenkin lähinnä vain vappuna ja erilaisissa akateemisissa juhlissa.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Osaatko arvata, kuinka vanha on kevätjuhlissa perinteisesti laulettava Suvivirsi?
Suvivirren alkuperäinen, ruotsinkielinen versio kirjoitettiin vuonna 1694, ja se suomennettiin vuonna 1700. Suomennosta on sittemmin uudistettu ja virrestä on myös tehty ei-uskonnollinen muunnelma, Suvilaulu. Virrestä on myös versio Stadin slangiksi.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Milloin sinun kotimaassasi aloitetaan koulujen kesälomat?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

1 Comment

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍
Sorry, please keep your comment under 800 characters. Got a complicated question? Try asking your teacher using My Teacher Messenger.

FinnishPod101.comVerified
Friday at 6:30 pm
Your comment is awaiting moderation.

Milloin sinun kotimaassasi aloitetaan koulujen kesälomat?
When does your country start school summer holidays?