Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Rapujuhlat kuuluvat suomalaiseen loppukesään, vaikkakin juhla on ruotsalaista perua. Rapujen syönti on kaikista yleisintä eteläisessä Suomessa.
Tällä oppitunnilla kerron teille hauskoista rapujuhlista.
Tiedätkö, millainen on kaikista helpoin ja nopein snapsilaulu?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Rapukausi alkaa Suomessa heinäkuun 21.päivä klo 12 ja jatkuu lokakuun loppuun saakka. Rapujuhlia järjestetään kuitenkin eniten elokuussa, kun illat ovat vielä lämpimiä ja leppeitä. Juhlia järjestetään puutarhoissa, terasseilla, mökeillä tai huviloilla, ja niihin kutsutaan hyviä ystäviä nauttimaan ravuista, hyvistä juomista ja rennosta yhdessäolosta.
Rapuja on istutettu suomalaisiin vesiin ensimmäisen kerran jo myöhäisellä keskiajalla, 1500-luvun puolivälissä. Ravunsyönnistä tuli erityisen muodikasta Pariisissa 1800-luvun puolivälissä, josta ilmiö levisi myös Suomeen saakka. Suomessa ravunpyynnin keskus on Kokemäenjoen vesistö läntisessä Etelä-Suomessa. Nykyisin rapuja pyydystetään vuosittain noin 3-5 miljoonaa yksilöä ja Suomi onkin merkittävä jokirapujen maa, joskin lähes koko rapusaalis menee kotimaisille markkinoille.
Keitetyt ravut tarjoillaan perinteisesti paahtoleivän, voin ja tillisilpun kera. Snapsit kuuluvat osaksi rapujuhlia, mutta niiden lisäksi juhlajuomina voidaan tarjoilla myös vichyä, olutta tai valkoviiniä. Rapujen lisäksi rapujuhlien menu sisältää usein esimerkiksi alkukeiton ja jälkiruoan. Rapuja varataan yleensä noin 8-15 kappaletta ruokailijaa kohden.
Rapujuhlien tunnusväri on punainen. Punaisen lisäksi kattauksessa ja koristeluissa käytetään usein valkoista ja vihreää. Rapujuhlien vieraat sonnustautuvat ruokalappuihin, jotka sidotaan kaulan ympärille estämään vaatteiden likaantuminen.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö, millainen on kaikista helpoin ja nopein snapsilaulu?
Snapsilaulut kuuluvat ehdottomasti rapujuhliin. Kaikista helpoimmassa snapsilaulussa ei itseasiassa lauleta laisinkaan, vaan koputetaan pöytään kolme kertaa, lausutaan "sisään" ja juodaan snapsi pois. Tunnetuin snapsilaulu puolestaan on ruotsinkielinen "Helan går".
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Oletko sinä koskaan osallistunut rapujuhliin?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

Comments

Hide