Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Joulu on ikivanha juhla ja suomalaisille tärkeä osa vuotta. Suomessa joulunviettoon valmistaudutaan pitkään, ja suurin juhlapäivä on jouluaatto, 24. joulukuuta. Jouluun liittyy monia perinteitä.
Tällä oppitunnilla opimme joitakin suomalaiseen jouluun liittyviä perinteitä.
Tiedätkö, miten partiolaiset liittyvät suomalaiseen joulun odotukseen?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Suomalaiset valmistautuvat jouluun monin eri tavoin. Koti koristellaan kauniisti, esimerkiksi jouluaiheisilla tekstiileillä, koristeilla ja joulukukilla. Tyypillisiä joulukukkia ovat esimerkiksi joulutähti, hyasintti, tulppaanit ja jouluruusut. Joulukorttien lähettäminen ystäville ja sukulaisille on myös pitkä perinne. Suomessa lähetetäänkin joulukortteja vuosittain jopa 50 miljoonaa kappaletta.
Joulun odotus kulminoituu jouluaattoon. Joulurauha julistetaan monissa kaupungeissa kello 12, milloin myös kaupat sulkevat ovensa. Kuuluisin on Turun joulurauhan julistus, joka esitetään myös televisiossa ja radiossa. Aattona käydään joulusaunassa, koristellaan joulukuusi, syödään joulupuuroa ja viedään kynttilöitä hautausmaalle. Illalla syödään runsas jouluateria ja jaetaan joululahjat. Monissa lapsiperheissä vierailee joulupukki.
Monet kristityt perheet käyvät varhain joulupäivän aamuna juhlallisessa joulukirkossa. Entisaikaan kirkkoon kuljettiin hevosten vetämällä reellä. Joulupäivänä rauhoitutaan ja vietetään aikaa perheen kanssa, ja jouluateria on päivän kohokohta. Suomalaiseen joulupöytään kuuluvia ruokia ovat muun muassa porkkana-, lanttu- ja perunalaatikot, erilaiset kalaruoat kuten kylmäsavustettu lohi, graavilohi ja graavisiika. Joulukinkkua tai -kalkkunaa, sekä rosollia ei sovi myöskään unohtaa. Jouluna syödään myös joulutorttuja ja piparkakkuja.
Monien mielestä aito Joulupukki asuu tietenkin Suomen Lapissa, Korvatunturilla. Hän vastaanottaa joka vuosi yli 700 000 kirjettä ympäri maailman. Eniten kirjeitä saapuu Isosta-Britanniasta, Puolasta, Italiasta, Suomesta ja Ranskasta.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö, miten partiolaiset liittyvät suomalaiseen jouluun?
Suomen partiolaiset toivat adventtikalenteriperinteen Ruotsista Suomeen. Kalenterin avulla lapset laskevat päiviä jouluun. Ensimmäinen partiolaisten kalenteri ilmestyi vuonna 1947 ja sen suunnitteli Ulla von Wend.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Minkälaisia jouluperinteitä on sinun kotimaassasi? Entä oletko kirjoittanut kirjeitä joulupukille?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

Comments

Hide