Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Vappu on erityisesti työväestön ja opiskelijoiden juhla,mutta samalla koko kansan ja kevään juhla. Varsinaisesti vappu on toukokuun 1.päivänä, mutta sen juhliminen aloitetaan jo vappuaattona, 30.huhtikuuta. Ylioppilaat alkoivat juhlia vappua Suomessa 1800-luvulla.
Tällä kertaa selvitämme, mitä hauskoja tapoja liittyy suomalaiseen vapun viettoon.
Tiedätkö miten haalarit liittyvät opiskelijoiden vappuun?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Vappuun kuuluvat sekä vapun aatto että vapun päivä. Opiskelijat alkoivat juhlia vappua jo vappuaattona vappupäivän sijaan 1920-luvulta alkaen. Vappuaaton kuuluisin tapahtuma on Helsingissä Havis Amandan suihkulähteellä tapahtuva Mantan lakitus. Kuvanveistäjä Ville Vallgrenin suunnittelema patsas saa päähänsä ylioppilaslakin opiskelijoiden toimesta klo 18. Tästä hetkestä alkaen vapun katsotaan virallisesti alkaneeksi. Tapa on jatkunut jo lähes sata vuotta.
Vappuna ylioppilaaksi päässeet pitävät päässään valkoista ylioppilaslakkia, ja teknilliseen yliopistoon päässeet sonnustautuvat puolestaan teekkarilakkiin, eli tupsulliseen valkolakkiin. Monet koristautuvat myös serpentiinein ja naamarein. Myös vappuhuiskat ja ilmapallot kuuluvat katukuvaan vappuna, ja erityisesti piirroshahmojen muotoiset värikkäät ilmapallot ovat lasten suosikkeja.
Vapunpäivän ohjelmaan kuuluu perinteinen vappupiknik. Kuuluisin vappupiknik tapahtuu Helsingin Ullanlinnanmäellä Kaivopuistossa, minne ihmiset kokoontuvat jo aamuvarhain juomineen ja ruokineen. Jotkut tuovat mukanaan myös huonekaluja, vilttejä ja soittimia. Ylioppilaskunnan laulajat ja teekkariorkesteri esiintyvät puistossa, sekä ylioppilaskuntien edustajat pitävät puheita. Vappuna nautitaan erityisesti kuohuviiniä, itse tehtyä simaa, munkkeja, tippaleipiä, nakkeja ja silliä. Vappuun kuuluvat myös vappumarssit ja -puheet.
Vappu näkyy myös Suomen kartalla, sillä Suomesta löytyy paikkoja nimeltä Vappu, Kevät ja Kuohuvainen, sekä tiet nimeltä Ylioppilastie ja Serpentiinitie.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö miten haalarit liittyvät opiskelijoiden vappuun?
Vappuna sää voi vaihdella helteistä räntäsateeseen. Opiskelijat ovatkin alkaneet pukeutua erityisesti Vappuna oppilaskuntansa väriä edustaviin haalareihin. Ruotsista omaksuttu tapa levisi teekkarien toimesta Suomeen 1970-luvulla.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Juhlitaanko kevättä vapun tapaan sinun kotimaassasi?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

Comments

Hide