Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Myös Suomessa maalis- huhtikuun vaihteessa vietettävä pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein.
Tällä oppitunnilla kerron, mitä erityispiirteitä liittyy pääsiäisen viettoon Suomessa.
Tiedätkö millä muilla nimillä kutsutaan pääsiäisviikkoa?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta, mutta monet pääsiäiseen liittyvät suomalaiset perinteet ovat alunperin pakanallisia ja liittyvät valon lisääntymiseen luonnossa. Pääsiäisviikon tai toiselta nimeltään Hiljaisen viikon aloittaa palmusunnuntai. Pääsiäiseen kuuluvia pyhäpäiviä ovat pitkäperjantai, pääsiäisunnuntai ja 2. pääsiäispäivä.
Palmusunnuntaina lapset pukeutuvat pääsiäisnoidiksi ja lähtevät naapurustoon virpomaan, mukanaan koristelemansa värikkäät pajunoksat. Virpoja toivottaa onnea ja terveyttä pajunoksia heiluttamalla ja lausumalla samaan aikaan virpomislorun. Palkaksi pienet noidat saavat yleensä suklaamunia tai muita makeisia. Koristellut pajunoksat symboloivat palmusunnuntain palmunlehviä ja kevään saapumista. Pajunkissoja ja koivunoksia laitetaan myös kodeissa maljakkoon esille, sekä rairuohoa kasvatetaan kevään ja elämän juhlistamiseksi.
Mämmi on kaikista perinteisin suomalainen pääsiäisherkku. Se on imellettyä, makeaa ruispuuroa, joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhoista. Mämmi tarjoillaan yleensä kuohukerman, maidon tai vaniljajäätelön kanssa. Pasha puolestaan on rahkajälkiruoka, joka on levinnyt suomalaisten pääsiäispöytiin ortodoksien perinteestä. Pääsiäiseen kuuluvat myös pieniä leluja sisältävät suklaamunat ja pääsiäisrakeet. Suolaisia herkkuja ovat erilaiset lammas- ja kalaruoat, verimakkara ja uunijuusto.
Aiemmin uskottiin, että juuri pääsiäisenä hyvät ja pahat voimat taistelevat keskenään. Savun ja kipinöiden uskottiin karkottavan noitia ja pahoja henkiä, joten pääsiäislauantaina sytytettiin suuria rovioita, eli pääsiäiskokkoja.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö millä muilla nimillä kutsutaan pääsiäisviikkoa?
Pääsiäisviikkoa kutsutaan myös nimillä hiljainen viikko tai piinaviikko ja sen jokaiselle päivälle on olemassa erityinen nimi, palmusunnuntai, malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, pääsiäislauantai, hiljainen lauantai tai lankalauantai, sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai, sekä toinen pääsiäispäivä.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Onko sinun kotimaassasi erityisiä pääsiäisperinteitä?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

1 Comment

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍
Sorry, please keep your comment under 800 characters. Got a complicated question? Try asking your teacher using My Teacher Messenger.

FinnishPod101.comVerified
Friday at 6:30 pm
Your comment is awaiting moderation.

Onko sinun kotimaassasi erityisiä pääsiäisperinteitä?
Are there any special Easter traditions in your country?