Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Äiti on kaikille tärkeä ja äitienpäivää vietetään Suomessa keväällä, toukokuun toisena sunnuntaina.
Tänään kerron teille mitä tapoja ja perinteitä kuuluu äitienpäivän viettoon Suomessa.
Tiedätkö muita suomenkielisiä synonyymeja sanalle 'äiti' ?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Äitienpäivän viettäminen on omaksuttu Suomeen Yhdysvalloista. Ensimmäistä äitienpäivää vietettiin Suomessa vuonna 1918, kansakoulunopettaja ja kansanedustaja Vilho Reiman toimesta. Aluksi päivää vietettiin toukokuun kolmantena sunnuntaina, mutta vuodesta 1927 alkaen äitienpäivän vietto siirrettiin toukokuun toiselle sunnuntaille.Vuonna 1947 päivä vahvistettiin viralliseksi liputuspäiväksi.
Monien perheiden perinteeseen kuuluu juhlavan aamiaisen valmistaminen äidille, joka saatetaan myös tarjoilla äidille vuoteeseen. Lapset herättävät äidin laulamalla ja ojentavat hänelle itse tehdyt äitienpäiväkortit ja -lahjat, sekä metsästä poimittuja tuoreita valkovuokkoja, äitienpäivän perinteisiä kukkia. Äitienpäivä on virallinen liputuspäivä ja Suomen siniristilippu liehuu saloissa aamukahdeksasta iltayhdeksään saakka.
Äitienpäivän vietto vaihtelee perheittäin, mutta äitienpäivälounas ravintolassa kuuluu monien perheiden ohjelmaan. Mummojen, mummien ja isoäitien luona käyminen, sekä sukupolvien yhteinen ajanvietto on myös yleinen tapa. Äitienpäivänä myös järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten päiväkonsertteja tai näyttelyitä.
Suomen tasavallan presidentti palkitsee äitienpäivänä kasvattajina ansioituneita äitejä Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ensimmäisen luokan mitaleilla. Vuonna 2014 mitalin sai 35 äitiä.
Valkovuokkojen kukinta riippuu vaihtelevasta kevätsäästä. Äitienpäivänä on yleensä jo lämmintä, mutta takatalvi saattaa yllättää, Vuonna 1995 lunta satoi koko päivän maan etelä- ja länsiosissa ja lämpötila kohosi vain +5 asteeseen.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö muita suomenkielisiä synonyymeja sanalle 'äiti' ?
Äiti on monelle rakas, joten 'äiti'-sanalle on ajan saatossa myös muodostunut monenlaisia muunnoksia, kuten äippä, äiskä, äitee, mamma, mami, mutsi, mude, mute, emo, maammo, mammu ja mammi.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Mitä kukkia sinä antaisit äideille?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

Comments

Hide