Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Suomessa ja muualla Pohjoismaissa isänpäivää vietetään muusta maailmasta poiketen myöhään syksyllä, marraskuun 2. sunnuntaina.
Tällä kertaa selvitämme, miten isänpäivää vietetään Suomessa.
Tiedätkö miksi isänpäivää vietetään Suomessa ja muissa pohjoismaissa vasta syksyllä?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Isänpäivää vietetään isen kunniaksi ja muistoksi ja Suomessa se on vakiintunut liputuspäivä. Isänpäivä on levinnyt pohjoismaihin Yhdysvalloista vuonna 1949, ja suomalaiseen kalenteriin päivä merkittiin ensimmäisen kerran vuonna 1970.
Isänpäivää vieteään samaan tapaan kuin äitienpäivää, joskaan ei yhtä juhlavasti, koska se on suhteellisen uusi päivä almanakassa. Isien rooli lasten kasvattajana on nykyään kuitenkin yhä merkittävämpi, joten myös isänpäivän merkitys on kasvanut. Isänpäivänä isä ja lapset viettävät yhdessä aikaa esimerkiksi leikkimällä tai vaikkapa käymällä huvipuistoissa, eläinpuistoissa, näyttelyissä tai elokuvissa. Myös isoisiä käydään tervehtimässä. Mikäli isä tai isoisä on kuollut, monet perheet menevät hautausmaalle ja sytyttävät kynttilän haudalle.
Isänpäivänä lapset usein herättävät isän laulamalla ja ojentamalla hänelle itse tehdyt isänpäiväkortit. Isät saavat myös lahjoja, jotka ovat joskus itse tehtyjä, joskus kaupasta ostettuja. Kaupat aloittavat isänpäivämarkkinoinnin lokakuun puolella. Suosittuja isänpäivälahjoja ovat muun muassa kirjat, pyjamat, sukat, solmiot, partavedet ja parranajokoneet. Isää myös hemmotellaan herkullisella aamiaisella, isän lempiruoilla ja mahdollisesti myös täytekakulla.
Suomessa tuoreet isät voivat myös viettää isyysvapaata ja vastaanottaa valtiolta isyysrahaa. Lakia uudistettiin vuonna 2013 ja nyt isät voivat olla palkallisella tai palkattomalla isyysvapaalla 54 päivää, ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö miksi isänpäivää vietetään Suomessa ja muissa pohjoismaissa vasta syksyllä?
Ruotsalaiset kauppiaat ehdottivat vuonna 1949 muille pohjoismaille,että marraskuun alkuun perustettaisiin isänpäivä vauhdittamaan kuun lopussa alkavaa joulukauppaa.Nykyään joulukauppa alkaa tosin jo lokakuussa.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Mikä on suosituin isänpäivälahja sinun kotimaassasi?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

Comments

Hide