Dialogue - Finnish

Hide

Vocabulary

Hide
safari safari
metsuri lumberjack
asuttaa inhabit, populate
ruokapaikka eatery
tarinankerronta storytelling
erämaa wilderness
poro reindeer
harvaan sparsely

Lesson Notes

Hide

Cultural Insights

Did you Know?


 

Saamelaisia asuu Inarin kunnassa Suomessa sekä osissa Norjaa, Ruotsia ja Venäjää. Skandinaviassa heidät tunnetaan Lappalaisina, ja heidän uskotaan olevan alueen ainoa alkuperäiskansa. He ovat asuneet alueella ainakin vuodesta 10 000 eKr. Nykyään saamelaiset ovat enimmäkseen kaupungistuneita, vaikka osa heistä asuu edelleen pienissä kylissä. Yksi kulttuurin kohokohdista on Duodji, käsityötaito, joka keskittyy myös esineiden käytännöllisyyteen, eikä ainoastaan niiden koristearvoon. Tämän kulttuurin perinteinen musiikki on eräänlaista veisaamista, jota esitetään ilman taustamusiikkia.

 


 

The Sami people inhabit the Inari municipality in Finland, as well as parts of Norway, Sweden, and Russia. Known in Scandinavia as the Laplanders, they are believed to be the only indigenous people in the region. They have lived in the area since at least 10,000 BC. Today 's Sami population is largely urbanized, although some still live in small villages. One of the highlights of the culture is Duodji, a type of craft that focuses on the usefulness of objects rather than just their decorative value. Folk music of this culture is a type of song-chant that is spoken without any music.

 

Lesson Transcript

Hide
Inari
Inarin kunta on pinta-alaltaan Suomen suurin. Se on kuitenkin hyvin harvaan asutettu. Sen asukastiheys on vähemmän kuin yksi asukas neliökilometriä kohti ja siellä on neljä virallista kieltä, enemmän kuin missään muualla Suomessa. Alue on suosittu matkailukohde, koska se on saamelaisen kulttuurin keskus. Siida museosta turistit löytävät yhteen paikkaan koottuna paljon tietoa saamelaisesta kulttuurista. Inarissa on myös paljon metsäteollisuutta, joten yksi suosittu ajanviete turisteille on kuunnella alueen vanhojen metsureiden tarinankerrontaa, johon sisältyy paljon metsiin liittyviä myyttejä.
Inarissa sijaitsee myös Inarinjärvi, joka on maan kolmanneksi suurin järvi. Järven lisäksi matkailijoita kiinnostaa Lemmenjoen kansallispuisto ja Urho Kekkosen kansallispuisto. Suuri osa tätä aluetta on julistettu suojelluksi erämaa-alueeksi. Kaikkiaan Inarissa on vähintään kuusi eri erämaa-aluetta.
Talviurheilulajit ovat suosittuja Inarissa, ja siellä on myös erittäin suosittu kylpylä. Alueella on mahdollista harrastaa murtomaahiihtoa ja laskettelua, ja siellä on kahdeksan hotellia, useita vuokramökkejä ja lähes 20 erilaista ruokapaikkaa valittavana. Tarjolla on myös porosafareita. Toinen suosittu urheilulaji alueella on pilkkiminen.
Kesäisin on suosittua harrastaa vaellusta, pyöräilyä ja telttailua. Lisäksi turistit voivat osallistua kullan huuhdontaan jollakin alueen monista kultavaltauksista, Kansainvälisessä Kultamuseossa tai Tankavaaran Kultakylässä.