Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Pikkujoulu, josta yleensä käytetään monikollista muotoa pikkujoulut, on ennen joulua järjestettävä vapaamuotoinen, jouluteemainen juhla, joita järjestävät yritykset, yhdistykset ja yhteisöt. Suomessa pikkujouluja vietetään eniten maailmassa.
Tänään kerron teille suomalaisista pikkujouluista!
Tiedätkö, miten manteli liittyy pikkujouluihin?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Pikkujouluna valmistaudutaan tulevaan jouluun. Varsinaisten pikkujoulujen järjestäminen alkoi vakiintua Suomessa 1930-luvulla, kun opiskelijoiden viettämät pikkujoulujuhlat levisivät muihinkin yhteisöihin. Kodeissa vietettävä pikkujoulu juontuu vanhasta tavasta, jonka mukaan Tuomaan päivänä 21.joulukuuta sai alkaa maistelemaan joulua varten itse pantua olutta. Pikkujoulu oli kuitenkin alkujaan varsin viaton juhla, mutta juomatapojen vapautuminen 60-luvulta alkaen on liittänyt alkoholijuomat keskeiseksi osaksi nykyisiä pikkujouluja.
Pikkujouluja vietetään kaikenlaisissa yhteisöissä, niin työpaikoilla, yhdistyksissä, kouluissa, päiväkodeissa kuin harrastuspiireissäkin. Pikkujouluilla on myös tärkeä merkitys erityisesti työyhteisöissä. Yritysten johdolla on ollut tapana kiittää työntekijöitään vuoden uurastuksesta pikkujouluissa ja pikkujoulujen katsotaan myös ylläpitävän yhteishenkeä yrityksissä.
Pikkujouluissa on perinteisesti maisteltu ensimmäisen kerran jouluruokia, kuten riisipuuroa, piparkakkuja, joulutorttuja ja glögiä. Glögi on alkoholipitoinen maustettu juoma, jonka pohjana on hyvin usein punaviini. Mausteina ovat neilikka, kaneli ja inkivääri. Pikkujoulujen ohjelmaan kuuluu usein iloisten joululaulujen laulaminen, tanssiminen, joululeikit ja Joulupukin vierailu pikkujoululahjoineen. Juhlaan osallistujat tuovat yleensä mukanaan pienen nimettömän lahjapaketin, jotka Joulupukki sitten jakaa juhlijoille sattumanvaraisessa järjestyksessä.
Pikkujouluja juhlitaan jo lokakuun lopusta saakka, joten ravintoloiden varauslistat täyttyvätkin usein jo alkusyksystä. Yritykset juhlivat pikkujouluja myös viemällä työntekijänsä esimerkiksi teatteriin.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö, miten manteli liittyy pikkujouluihin?
Pikkujouluja kutsuttiin ennen puurojuhlaksi, jonka kohokohtana oli joulupuuron syöminen. Joulupuuron sekaan oli kätketty manteli, ja joka sen löysi puurolautaseltaan, oli menossa pian naimisiin. Nykyään mantelin uskotaan leikkimielisesti tuovan onnea löytäjälleen.
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Vietätkö sinä pikkujouluja?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

1 Comment

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍

FinnishPod101.com Verified
Friday at 06:30 PM
Pinned Comment
Your comment is awaiting moderation.

Vietätkö sinä pikkujouluja?
Do you celebrate Little Christmas?